Srbija preuzela predsedavanje Energetskoj zajednici

Vesti | Srbija

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je, u ime Republike Srbije, preuzela predsedavanje Energetskoj zajednici (EZ) u 2021. godini.

Mihajlović je posle današnjeg sastanka Ministarskog saveta Energetske zajednice poručila da će naredna godina biti u znaku traženja zajedničkih odgovora na energetske i ekološke izazove i boljem povezivanju u regionu.

„Svaka kriza je teška i donosi sa sobom izazove, takva je bila i 2020, u kojoj je Crna Gora predsedavala EZ, ali, verujem da će 2021. biti godina oporavka. Očekuju nas velike promene u energetskom sektoru, na kojima ćemo raditi svi zajedno, od povećanja energetske efikasnosti, zelene energije i dekarbornizacije, kao možda najvećeg izazova u našem regionu„, rekla je ona.

Prema njenim rečima, cilj je da Srbija u 2021, kao predsedavajuća zemlja EZ, bude primer drugim članicama, kako u donošenju i primeni regulative u oblasti energetike i klimatskih promena, tako i u sprovođenju reformi i stvaranju modernih i efikasnih energetskih kompanija.

„Radićemo i na bržem regionalnom povezivanju u oblasti energetike, koje je važno i na našem putu kao regiona ka članstvu u EU. Samo zajedno možemo dati prave odgovore na energetske i ekološke izazove sa kojima se čitav svet susreće. Želim nam svima da sledeće godine, kada se okupimo na narednom sastanku Ministarskog saveta u Beogradu, možemo da se pohvalimo rezultatima koji, sigurna sam, neće izostati“, istakla je Mihajlović.

Izvor: Vlada Republike Srbije