Srbija pouzdan partner za investicije u oblasti energetike

Srbija

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić učestvovao je na „Berlinskom dijalogu o energetskoj tranziciji 2018“, na poziv nemačkog ministra ekonomskih poslova i energetike Petera Altmajera i ministra spoljnih poslova Hajka Masa.

Na marginama dijaloga, koji je održan u organizaciji Federalne vlade Nemačke, Antić je održao niz bilateralnih susreta sa domaćinima, kolegama iz drugih zemalja, kao i sa predstavnicima vodećih evropskih javnih i privatnih energetskih kompanija.

Tokom susreta sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Beratom Albajrakom, ocenjeno je da su politički i ekonomski odnosi dveju država na izuzetno visokom nivou, kao i da je u uzajamnom interesu jačanje saradnje u oblasti energetike, pre svega sa stanovišta sigurnosti snabdevanja ključnim energentima, prvenstveno gasom. Ministar je rekao da je sa Albajrakom razgovarao o ključnim gasnim projektima i interkonekcijama, i o značaju koji one imaju za region, imajući u vidu važnost diversifikacije pravaca i izvora u snabdevanju gasom, budući da je sigurno snabdevanje tim energentom od prioritetne važnosti za razvoj privrede svake zemlje. Dogovorili smo se o intenziviranju komunikacije i saradnje, kao deo ukupnih priprema za najavljeni bilateralni susret predsednika Erdogana i predsednika Vučića, izjavio je Antić.

On je istakao da je „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji 2018“ jedan od najznačajnijih energetskih skupova u Evropi, na kojem je ovog puta učestvovalo 30 ministara energetike zemalja Evrope i sveta, kao i veliki broj eminentnih kompanija u toj oblasti.

Na skupu su razmatrani globalni prioriteti u vezi sa energetskom tranzicijom, kao i globalni ciljevi za povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE).

Na margini dijaloga, ministar se sastao i sa predstavnicima nemačke kompanije „Andric Hidro“, koja je angažovana na revitalizaciji naših najznačajnijih hidro postrojenja, kao i sa predstavnicima firme „50 Hz“, koja je zainteresovana za saradnju i unapređenje prenosnih i distributivnih mreža, kao i za procese podrške balansiranja energije iz OIE.

Izuzetno je značajno prisustvo Srbije na tom međunarodnom skupu. Srbija u ovom investicionom ciklusu realizuje veliki broj projekata iz OIE, koji nas stavljaju u red država koje planski ulažu u zelenu energiju, prate globalne trendove i ostvaruju energetske ciljeve, ocenio je ministar. On je naveo da to što će na mreži u naredne dve godine biti novih 500 MW iz obnovljivih izvora predstavlja pokazatelj da se približavamo cilju da do 2020. godine imamo 27 odsto struje iz OIE, ali i da sa takvim trendom moramo da nastavimo.

Činjenica da je veliki broj nemačkih kompanija zainteresovan za ulaganje u Srbiju, znak je da nas prepoznaju kao politički i ekonomski stabilnu državu, koja se ubrzano razvija, zaključio je Antić.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević