Srbija postala punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN)

Vesti | Srbija

Republika Srbija postala je 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), odlučeno je 13. decembra u Ženevi, jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta ove organizacije.

Foto: Vlada Republike Srbije

Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije članica Evropske unije, a punopravna je članica ove prestižne naučne organizacije.

Punopravno članstvo omogućava da studenti i profesori iz naše zemlje rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da naša privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN-u.

Pored podizanja kvaliteta naučnih istraživanja, pristupa najnovijoj naučnoj opremi i tehnologijama, kao i prenošenja iskustva i znanja, članstvo u CERN-u uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije.

Naši istraživači ravnopravno će učestvovati na svim konkursima CERN-a, od finansiranja projekata naučne izvrsnosti, redovnih letnjih škola za studente i diplomce, doktorskih i postdoktorskih stipendija, do finansijske podrške za naučne specijalizacije.

Stalno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja biće dodatni podsticaj za osnaživanje domaće nauke. Od 1. januara 2019. godine, počinje sa radom Fond za nauku, koji će omogućiti konkurentno finansiranje naučnih istraživanja i bolju povezanost nauke i privrede.

Ulaganje u inovativnu infrastrukturu od 100 miliona evra znači izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu, proširenje naučno-tehnološkog parka u Beogradu, izgradnju zgrade BioSens instituta u Novom Sadu kao evropskog centra izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi, laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, Data centra u Kragujevcu, te izgradnju novih zgrada FON-a i Instituta za fiziku u Beogradu.

Mladi naučnici će direktno uticati na transformaciju srpske ekonomije zasnovane na investicijama u ekonomiju zasnovanu na inovacijama.

Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno nakon što Narodna skupština Republike Srbije i Unesko, prema ustanovljenim procedurama, ratifikuju ovu rezoluciju.

Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN-a biće upriličen svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, kojoj će prisustvovati najviši državni vrh.

Izvor: Vlada Republike Srbije