Srbija opredeljena za održivi razvoj

Vesti | Održivi razvoj

Foto: Vlada Republike Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je zadovoljna ekonomskim učinkom u 2018. godini, izrazivši uverenje da će se, kada se sumiraju rezultati za ovu godinu, videti da ima više direktnih stranih investicija nego prošle godine.

Brnabić je u izjavi novinarima istakla da Srbija ove godine ima dobar ekonomski rast – između 4,2 i 4,4 odsto, a da će veliki izazov u 2019. godini biti da takva dinamika bude nastavljena.

Važno nam je da 2019. godine damo jak signal preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima, porodičnim kompanijama i startap kompanijama koje mogu da utiču na transformaciju ekonomije u Srbiji, istakla je premijerka.

Moramo da se fokusiramo na prave stvari koje će omogućiti da imamo održiv razvoj i 2020. i 2021. godine i da ostavimo drugačiju bazu za vlade nakon nas, navela je Ana Brnabić i napomenula da je pozicija Srbije na „Duing biznis listi“ Svetske banke jedna velika naučena lekcija.

Videli smo da, iako radimo dobro, ako ne radimo dovoljno brzo neko napreduje brže od nas. Mi smo napredovali, ali su nas neke zemlje prestigle, tako da moramo da to činimo bolje i brže, poručila je predsednica Vlade.

Kada je reč o mladim preduzetnicima, ona je podsetila na to da je Srbija od 1. oktobra uvela sistem podsticaja tako da oni koji su završili školu ili fakultet u prethodnih 12 meseci mogu da registruju firmu, a da ne plaćaju poreze i doprinose.

Brnabić je navela podatak da su u oktobru registrovane samo 22 kompanije, da je u novembru bilo 89 novoregistrovanih firmi, uz napomenu da ostaje da se vidi koliko će novih kompanija biti registrovano u decembru.

Milisav Pajević