Srbija neće izvoziti litijum kao sirovinu 

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

“Rio Tinto” moraće da se pridžava najboljih ekoloških stanarda, posebna pažnja biće posvećena elaboratu o zaštiti životne sredine i Srbija neće dozvoliti da se litijum izvozi kao sirovina, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Do kraja juna bi trebalo da bude gotova studija procene uticaja na životnu sredinu, a tek kada ona bude završena, biće donete finalne odluke o daljem toku projekta, navodi se na sajtu Vlade.

Rudnik koji se planira bio bi podzemni i neće ugroziti obradive površine, a kada je reč o deponiji, razgovara se o dve lokacije. Kako je u pitanju čvrst otpad, neće ugroziti životnu sredinu, naročito reku”, objasnila je premijerka.

Prema njenim rečima, javni interes je ulaganje kompanije od više od 1,5 milijardi evra i to što nalazište Srbiji obezbeđuje 10 odsto svetskih rezervi litijuma, a “Rio Tinto“ dobija pravo na eksploataciju.

“Biće nemoguće litijum izvoziti iz Srbije kao sirovinu, moramo da pravimo poluproizvod ili finalni proizvod da bi mogla ekonomija da se razvija. Naša zemlja bi mogla da postane evropski centar za proizvodnju baterija, električnih automobila i drugih proizvoda od litijuma”, navela je premijerka.

Premijerka je, govoreći o povećanju rudne rente, istakla da je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović pokrenula to pitanje, da se razmišlja o tome, ali i da je važno da postoji stabilan okvir za investitore.

Kako najavljuju predstavnici vlasti razvoj projekta „Jadar“ od izuzetnog značaja za Srbiju i Loznicu i da će se samo u fazi izgradnje rudnika i postrojenja za preradu angažovati više od 2.100 radnika. Međutim, udruženje građana „Kreni-promeni“ pokrenulo je onlajn peticiju u kojoj se od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović traži da zabrane projekat rudnika litijuma i metaloprerađivačkog kompleksa u dolini Jadra.

U tom udruženju smatraju da javni interes tog projekta do danas nije obrazložen, a da građani Srbije imaju pravo na „zdrave uslove života“. Oni podsećaju da je dolina Jadra omeđena planinama, okružena vodom i to je jedno od  najplodnijih zemljišta u Srbiji.

Energetski portal