Srbija mora da dostavi novi plan restruktuiranja JP „Srbijagas“

Srbija

srbijagas bizlife.rs

Zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice gospodin Dirk Bušle izjavio je da Republika Srbija mora do 12. marta 2015. godine da dostavi novi plan restruktuiranja JP „Srbijagas“ zbog toga što sadašnji nije usklađen sa propisima Evropske unije.

Prema njegovim rečima, neusklađenosti moraju biti uklonjene najkasnije do 1. jula 2015. godine inače će Sekretarijat Energetske zajednice morati da pokrene proceduru protiv Srbije. On je naveo i da neusklađivanje sa Trećim energetskim paketom Evropske unije od 1. jula 2016. godine može dovesti do toga da operateri ne dobiju licencu za upravljanje gasovodima.

Podsetimo, krajem septembra 2014. godine Ministarski savet Energetske zajednice je na svom zasedanju konstatovala da je Republika Srbija prekršila propise iz oblasti prirodnog gasa. Do kršenja propisa došlo je zbog toga što preduzeća „Srbijagas“ i „Jugorosgas“ nisu razdvojila proizvodnju i snabdevanje prirodnog gasa.

Nakon toga, Vlada Republike Srbije na sednici koja je održana 25. decembra 2014. godine usvojila je polazne osnove za restruktuiranje JP „Srbijagas“.

Restruktuiranje bi trebalo da se sastoji iz dve faze. U prvoj fazi, koja će trajati do juna 2015. godine, očekuje se da će pravno biti rešeno izdvajanje delatnosti transporta i upravljanje transportnim sistemom i distribucija i upravljanje distributivnim sistemom u skladu sa Zakonom o energetici. Osim toga, u planu je i stvaranje holdinga sa zajedničkim službama unutar holdinga kako bi upravljanje postalo efikasnije.

Inače, Republika Srbija imala je obavezu da od 1. jula 2007. godine razdvoji ove delatnosti, a proceduru protiv nje Energetska zajednica započela je u oktobru 2013. godine. Sada je Srbiji dat rok od dva meseca da razdvoji proizvodnju i snabdevanje prirodnog gasa. Ukoliko ne dođe do ispunjenja uslova, biće podneta tužba zbog kršenja Ugovora o Energetskoj zajednici.

Sandra Jovićević

foto: bizlife.rs