„Srbija je zemlja rasipničke energije“

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: PR služba FPN-a

Predavanje na temu „Ekološki problemi i obnovljivi izvori energije u Srbiji“, na kojoj su govorili predsednik Zelene stranke i poslanik u Narodnoj skupštini Goran Čabardi, dekan Šumarskog fakulteta prof. dr. Ratko Ristić i savetnik državnog sekretara za zaštitu životne sredine Goran Mitić, održano je na Fakultetu političkih nauka.

„Situacija je mnogo ozbiljnija nego što nam je predstavljeno“, rekao je na početku predsednik Zelene stranke Goran Čabradi.

On je rekao da je javnost nedovoljno upoznata sa egzaktnim podacima o zagađenosti vazduha, vode, zemljišta, iako su nam ti podaci Ustavom garantovani. kao i da političke i intelektualne elite ne insistiraju na podizanju ekološke svesti.

Učesnici su se saglasili u tome da je javnost mnogo više danas zainteresovana za temu zaštite životne sredine nego što je bila pre par godina i da se te teme javljaju u medijima, kao i da je pozitivno to što su predstavljene u Skupštini.

„Srbija je zemlja rasipničke energije i podaci koji govore u prilog tome su zabrinjavajući“, naveo je Goran Mitić iz Ministarstva za zaštitu životne sredine. On je upozorio da još uvek nismo razvili neophodne tehnologije koje nalažu standardi Evropske unije.

„Kraj ove godine je rok kada bi Evropskoj uniji trebalo da se predstavi naša pregovaračka pozicija i kada će nam biti dostavljeno izuzetno ozbiljni zahtevi. Nepoštovanje direktiva EU u industriji je veliki problem koji mora biti rešen, da li kroz pooštravanje kazni ili na neki drugi način, uglavnom se moramo prilagoditi evropskim standardima“ , objasnio je Mitić.

Profesor Ristić je rekao da edukacija o tome mora biti na mnogo višim nivoima i da je potrebna temeljna edukacija građana od kojih bi se stvorila kritična masa koja bi bila u stanju da nešto promeni. „Što se tiče samosvesti građana, čini mi se da je najviši nivo samosvesti upravo kod studenata koji se godinama unazad angažuju i organizuju akcije. Taj plemeniti poriv mladih ljudi koji rade u opštem interesu moramo da podržimo u svim kapacitetima“.

Foto-ilustracija: PR služba FPN-a

Učesnici su se dotakli i teme izgradnja mini hidroelektrana u Srbiji, a Mitić je najavio da će biti formirana komisija od strane nadležnih ministarstava koja bi trebalo da izvrši reviziju već postojećih mini hidroelektrana.

Profesor Ristić je rekao da je u većini zemalja u svetu ovaj koncept stigmatizovan zbog velikih ekoloških šteta a malo količine dobijene energije i da su rezultati istraživanja Šumarskog fakulteta pokazali da postoje mnogo bolji načini da se ulaže u proizvodnju obnovljive energije, kao što su geotermalni izvori, korišćenje biomase, solarne energije i slično.

Predavanje je organizovao Centar za kreiranje politika a moderator je bio student četvrte godine Fakulteta političkih nauka Nenad Spasojević.

Željka Vesić