Srbija jača saradnju sa Republikom Korejom u oblasti zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan primio je  juče ambasadora Republike Koreje u Republici Srbiji Čea Hjong-Čana, sa kojim je razgovarao o daljem razvijanju saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar Goran Trivan izrazio je otvorenost Republike Srbije za jačanje saradnje sa Republikom Korejom u cilju unapređenja zaštite životne sredine, i ukazao na široke mogućnosti u našoj zemlji za investiranje u ovoj oblasti, ali uz primenu visokih ekoloških standarda i čiste tehnologije.

Podsećajući da je Memorandum o razumevanju između dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine dobar osnov za razvijanje dalje saradnje i bilateralnih odnosa dve zemlje, Trivan je istakao da je potrebno da se načelna opredeljenja pretvore u konkretne projekte u različitim sektorima, prvenstveno u sektoru prerade otpadnih voda i upravljanja otpadom.

Zelene investicije iz razvijene i tehnološki napredne zemlje kao što je Republika Koreja mogu efikasno doprineti približavanju Srbije evropskim i svetskim standardima, naglasio je Trivan.

Ambasador Če Hjong-čan ukazao je na veliko interesovanje Republike Koreje za intenziviranje saradnje sa Srbijom u oblasti zaštite životne sredine, i na spremnost ove zemlje da prenese svoja iskustva, znanja i nove tehnologije Srbiji u cilju zdravijih i kvalitetnijih uslova života naših građana.

Shodno ekološkim standardima Republike Koreje, NJ.E. Če je naglasio da je Republika Koreja spremna do podeli svoja iskustva koja se tiču razvijenih tehnoloških rešenja u zaštiti životne sredine.

Istakao je da korejske kompanije koje dolaze u Srbiju kao investitori i poslovni partneri predstavljaju posvećenost Republike Koreje zaštiti životnog okruženja građana kroz doslednu primenu najsavremenijih ekoloških standarda.

Uz obostrano razumevanje o značaju proširenja odnosa Republika Srbije i Koreje u oblasti zaštite životne sredine, sagovornici su se saglasili da se u narednom periodu konkretizuju inicijative, organizuju posete stručnjaka i intenziviraju drugi vidovi saradnje.

Sastanku je prisustvovao i predstavnik Agencije za promociju trgovinskih investicija Republike Koreje – KOTRA.

Milisav Pajević