Srbija ima 1092MW instaliranih kapaciteta OIE

Aleksandar Antic

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić učestvovao je na Srpskom zelenom forumu „Obnovlјivi izvori energije (OIE) – između potreba i mogućnosti“.

Gospodin Antić je ovom prilikom rekao da je naša budućnost i obaveza prema deci i budućim generacijama, a ne prema međunarodnim institucijama i energetskoj zajednici, da se okrenemo obnovlјivim izvorima energije, jer oni više nisu alternativa, već su realnost. On je istakao da potrošnja Srbije iz obnovlјivih izvora trenutno iznosi 21 odsto od ukupne potrošnje energije u zemlјi, kao i da država ulaže ogromne napore u dalјi razvoj zelene energije, budući da je cilј da se do 2020. godine dostigne nivo od 27 odsto potrošnje energije iz obnovlјivih izvora.

Kako je dodao, u Srbiji je u poslednjih par godina izgrađena 61 mini hidroelektrana ukupne instalisane snage 40 MW, 103 solarne male elektrane, dve vetroelektrane i pet elektrana na biogas. Od ukupno 1092 MW zelene energije, čak 500 MW se proizvodi iz energije vetra, a ostalo iz biomase, gasa, solarne i hidroenergije.

Istakao je da pravi veliki projekti tek predstoje i da Srbija pregovara sa međunarodnim finansijskim institucijama o obezbeđenju investitora za realizaciju tih projekata. Kako je objasnio, narednih meseci se očekuje potpisivanje sporazuma za tri velika projekta vetroparkova ukupne snage 320 megavata, a koji bi trebalo da se nađu na mreži krajem 2018. i početkom 2019. godine.

On je podsetio i da je Srbija uložila 200 miliona evra u izgradnju filtera za smanjenje štetnih gasova iz elektrana.

izvor: mre.gov.rs

Sandra Jovićević