Srbija i zvanično zabranjuje tanke plastične kese

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Srbija će zabraniti upotrebu tankih kesa i uvesti obaveznu naplatu plastičnih vrećica, rekli su juče za „Politiku” u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Iako nije članica EU, naša zemlja će, kao što je to nedavno učinila i Crna Gora, primeniti sve mere nedavno usvojene Direktive o plastici. Obavezu primene nove Direktive iz februara ove godine koja ograničava maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine, za sada imaju samo države članice, ali u Ministarstvu je potvrđeno da će Srbija takođe usvojiti ove smernice, jer se i u EU smatra da se problem može rešiti naplatom kesa.

– U stalnoj smo komunikaciji sa velikim trgovinskim lancima, kao i nevladinim sektorom, kako bismo uticali na razvoj ekološke svesti građana po ovom pitanju – rekli su u Ministarstvu.

Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora u Srbiji, u našoj zemlji godišnje se za nabavku plastičnih kesa potroši oko 20 miliona evra, a 30 do 40 odsto njih se baci, što direktno utiče na zagađenje životne sredine. Jedna kesa trgovce košta u proseku oko dinar. Za sada je od velikih trgovinskih lanaca samo „Delez” počeo da naplaćuje kese, i to u svojim radnjama manjeg formata („Šop end Go”), po ceni od dva dinara.

– Za samo dva dana smanjena je upotreba plastičnih kesa od 30 do 50 odsto, u zavisnosti od radnje. Većina potrošača se opredelila za platnene torbe – izjavio je Nikola Papak, menadžer za korporativne komunikacije „Deleza” Srbija.

U Srbiji građani u proseku troše sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje, što je više od dve milijarde u toku jedne godine. U Evropi je naplata kesa počela pre 15 godina, a po pravilima EU ta obaveza važi za sve, tako da danas sve zemlje EU naplaćuju kese u radnjama.

„Politici” su nedavno i u „Merkatoru S” (hipermarketi „Ideja”, „Roda”, „Merkator”) potvrdili da traže model koji je održiv u praksi, ali nisu otkrili datum od kada kese više neće biti besplatne.

U „Delezu” su ranije rekli da, prema njihovom iskustvu sa drugih tržišta na kojima posluju, mehanizam naplate daje najbolje rezultate, jer dovodi do smanjenja upotrebe kesa do 80 odsto. Pitanje je vremena kada će i drugi trgovci krenuti sa ovom praksom. Među njima je i „Gomeks”, u kome kažu da su spremni za ove promene i da će se pridružiti ostalim trgovcima koji u budućnosti odluče da kese naplaćuju kupcima.

– Nije problem da kese budu besplatne, to je deo usluge koju pružamo potrošačima, ali zabrinjava to što se najmanje trećina tih kesa baca. Zbog toga će bilo kakva cena imati psihološki efekat na kupce kako bi racionalnije razmišljali prilikom korišćenja kesa. Važno je da se ova novina ne iskoristi da neko zarađuje na tome, nego da se nađe što pošteniji model – kaže Goran Kovačević, vlasnik zrenjaninske kompanije „Gomeks”.

On kaže da će glavnu ulogu u ovim naporima da se smanji upotreba plastike imati država, jer postoji mnogo suprotstavljenih interesa. Kako objašnjava, ova mera može znatno da utiče na celu industriju koja se bavi plastikom, pa se mora naći način da se ne ugrozi njeno poslovanje.

Izvor: Politika