Srbija i Rusija potpisale sporazum o saradnji na polju razvoja nuklearne energije u mirnodopske svrhe

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Generalni direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov izjavio je da međudržavni sporazum o saradnji na polju razvoja nuklearne energije u mirnodopske svrhe, koji su Srbija i Rusija danas potpisale, sadrži izvesne novine.

Prema njegovim rečima, s jedne strane, to je okvirni sporazum koji služi kao osnova za saradnju, a sa druge strane, podrazumeva određene novine.

Prvi put, odredbe o saradnji u inoviranju i u digitalnoj oblasti direktno su unete u sadržaj sporazuma“, rekao je on novinarima, dodavši da su „Rosatom“ i nadležne srpske kompanije već počele sa radom.

Nakon sastanka srpske i ruske delegacije, koju predvode predsednici Srbije Aleksandar Vučić i ruski Vladimir Putin, svečano je juče u Beogradu razmenjeno više od dvadeset potpisanih sporazuma, memoranduma, ugovora, protokola o budućoj saradnji dve zemlje.

Medju najznačajnijim sporazumima je onaj koji se tiče korišćenja atomske energije u mirnodopske svrhe, a koji su parafirali generalni direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Republike Srbije Nenad Popović.

Milisav Pajević