Srbija i Bugarska razvijaju zajedničke projekte u sferi energetike, a najvažnija nam je svima gasna interkonekcija (FOTO)

Vesti | Srbija | Region | Gas

Foto: Srbija.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i ministar energetike Bugarske Temenuška Petkova ocenili su danas da je saradnja dveju zemalja na visokom nivou, pogotovo u energetskom sektoru, gde se planiraju novi zajednički projekti.

Na sastanku su razmatrani zajednički projekti koji su u toku, a pre svega izgradnja gasnog interkonektora Bugarska–Srbija, uz podsećanje na to da je ove godine u Sofiji potpisan Memorandum o razumevanju za realizaciju tog projekta.

Sagovornici su naglasili da će izgradnja gasnog interkonektora između Bugarske i Srbije poboljšati snabdevanje gasom u čitavom regionu.

Petkova je informisala Antića o razvoju projekta bugarskog gasnog čvorišta, čija će izgradnja doprineti diversifikaciji gasnog snabdevanja i uveliko razviti tržište gasa u regionu.

U razgovoru je istaknuto da će izgradnja bugarskog gasnog čvorišta omogućiti da se dodatne količine gasa iz novih izvora, uključujući potencijale Južnog gasnog koridora, Turskog toka, kao i LNG terminala u regionu, usmere ka Srbiji i drugim državama Jugoistočne Evrope.

Takođe, postignut je dogovor o tome da se sve aktivnosti izvode koordinirano, a iz tog razloga je danas potpisan Memorandum o razumevanju za koordinisani razvoj gasno-transportnih sistema na teritoriji Republike Srbije i Republike Bugarske, uz poštovanje evropskog zakonodavstva i pravila EU.

Memorandum su potpisali direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i predstavnik bugarske firme „Bulgartransgas“.

Antić i Petkova su ocenili da je saradnja dveju država na visokom nivou, da se ukupni odnosi dodatno razvijaju i da će one u narednom periodu imati veći broj zajedničkih projekata, pre svega u oblasti energetike.