Srbija dobila elektronski i transparentan inspekcijski nadzor

Vesti | Srbija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je puštanjem u rad novog informacionog sistema e-Inspektor Srbija danas dobila potpuno elektronski i transparentan inspekcijski nadzor, jedini te vrste u Evropi.

Foto: Vlada Republike Srbije

Brnabić je, učestvujući na 26. sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, navela da je novom informacionom sistemu e-Inspektor danas pristupilo 36 inspekcija, a da će preostalih sedam biti uključeno do kraja godine.

Premijerka je istakla da Srbija tako pokazuje da može da bude lider u Evropi kada se uloži energija, vreme i novac i kada država u celini stane iza nekog projekta.

Ona je ukazala na to da su inspekcije jedan od osnovnih stubova u borbi protiv sive ekonomije i korupcije, kao i za dostizanje fer konkurencije na tržištu i jačanje privrede, a posebno sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, koji nam je neophodan za veći i brži rast.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić istakao je da će sistem e-Inspektor u velikoj meri promeniti status inspektora i prirodu inspekcijskog nadzora.

Postupak će biti mnogo transparentniji i bez dupliranja, kao i efikasniji i jeftiniji za privredu, pošto će biti bez papirologije, objasnio je Ružić, uz podsećanje na to da samo jedan podnesak o izvršenom inspekcijskom nadozoru košta približno 15 evra.

On je naglasio da će biti ostvaren veliki benefit za budžet i privrednike, i dodao da će danas Kancelarija za IT i elektronsku upravu uručiti nove laptop računare svim inspektorima koji su prošli obuke, kako bi radili na elektronskom servisu e-Inspektor.

Milisav Pajević

branding-content