Srbija dobija prve biogasne stanice u Vojvodini

Srbija

biogasU oktobru ove godine počela je izgradnja 4 biogasne stanice u vojvođanskom mestu Bač, a investitor je slovačka kompanija „Agro-Energy“.

Ovaj projekat je vredan oko 15 miliona evra, a njegovo puštanje u rad očekuje se sredinom sledeće godine.

Pokrajinska vlada i opština Bač su, u pripremu zemljišta za biogasne stanice, uložile više od milion evra, a građevinska dozvola je uručena kompaniji „Agro-Energy“ početkom oktobra. Ove stanice će se nalaziti u industrijskoj zoni opštine, a planirano je zapošljavanje oko 40 judi, dok će u sezoni posao dobijati još 100 ljudi čiji će zadatak biti da sakupljaju sirovine.

Biogasna stanica može koristiti tehnološki sistem na principu suve ili vlažne fermentacije. Materijal za suvu fermentaciju se zagreva oko 4-5 nedelja, posle čega se dobija više biogasa nego u procesu vlažne fermentacije, a i jednostavniji je za korišćenje.

Inače, u Nemačkoj u gradu Vendlandu je 2006. godine izgrađena prva biogasna stanica gde se može koristiti biogas kao gorivo za automobile, a prošle godine je otvorena još jedna takva stanica u Štutgartu.

U Srbiji se biogas koristi samo za proizvodnju električne energije, a s obzirom da je njegov potencijal veliki, moguće je očekivati pokretanje ovakvih biogasnih stanica i kod nas.