Srbija dobija Nacionalni plan upravljanja otpadnim vozilima

Srbija | Upravljanje otpadom

OS_MV_002_NASLOVNA

U prostorijama Privredne komore Srbije održan je okrugli sto „Upravljanje otpadnim vozilima i naknadama za njihovo zbrinjavanje“.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine gospodin Aleksandar Vesić izjavio je da će do kraja godine Republika Srbija dobiti Nacionalni plan upravljanja otpadnim vozilima, kao i da će biti utvrđeni ekonomski instrumenti u ovoj oblasti. On je dodao da je Evropska komisija dobro ocenila prenošenje propisa iz evropskog zakonodavstva u Srbiju, ali da je njihova implementacija na niskom nivou. Kako je istakao, postoji mali broj dozvola za tretman otpadnim vozilima, a neophodna je i stroža kontrola upravljanja otpadnim vozilima.

Predstavnik Privredne komore Srbije gospodin Siniša Mitrović naveo je da je pitanje određivanja podsticaja reciklažnoj industriji ključno pitanje kako bi se ovaj sistem doveo u red.

Na skupu je rečeno da je ekološka taksa po toni vozila stavljenog na tržište Srbije 12 hiljada dinara, a da se godišnje u Srbiju uveze oko 100 hiljada polovnih vozila.

Skup je organizovao Centar za reciklažu iz Železnika uz podršku Privredne komore Srbije.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs