Srbija dobija 160 miliona evra za oblast zaštite životne sredine

Srbija

42. konf skgo eko.minpolj.gov.rs

Na 42. Stalnoj konferenciji gradova i opština koja je održana 10. decembra 2014. godine rečeno je da će Republika Srbija dobiti preko 300 miliona evra pomoći iz Evropske unije.

Koordinator u Kancelariji za evropske integracije gospođa Sanja Knežević Mitrović istakla je daće iz IPA fondova Srbija dobiti oko 160 miliona evra za oblast životne sredine. Prema njenim rečima oko 85 miliona evra će biti obezbeđeno za period do 2018. godine, dok će ostatak sredstava Srbija dobiti za period od 2018. do 2020. godine.

Predsednik Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opoština gospodin Radiša Milošević istakao je da se za oblast zaštite životne sredine u Republici Srbiji izdvaja oko 45 evra po stanovniku, umesto 1400 evra.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović najavila je da će 23. decembra 2014. godine biti održan sastanak o načinima finansiranja oblasti zaštite životne sredine. Ona je podsetila i da je do 2018. godine potrebno uskladiti zakonodavstvo iz ove oblasti sa evropskim zakonodavstvom, kao i da je potrebno preko 10,5 milijardi evra za dostizanje standarda Evropske unije iz oblasti zaštite životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs