Sijalicama sa žarnom niti u Srbiji je dogorelo?

Prema najavama pomoćnika ministra rudarstva i energetike Miloša Banjca, iznetim tokom panela „Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje“, od polovine naredne godine klasične sijalice se više neće upotrebljavati u Srbiji. Nova pravila su usmerena na zabranu upotrebe nekih od energetski neefikasnih proizvoda i zasnivaju se pre svega na smanjenju njihovog uvoza.

Foto-ilustracija: Pixabay

Sijalice sa žarnom niti su se našle na ovoj listi zato što troše pet puta više energije od neonskih i deset puta više energije od LED sijalica, objasnio je Banjac dodavši da će odluka značajno uticati na energetsku efikasnost.

Pomoćnik ministra je tom prilikom najavio i osnivanje državnog Fonda za energetsku efikasnost kao jedan od uslova da raspolažemo većim sredstvima Evropske unije.

„Planiramo da se u fondu nađe oko 30 miliona evra! Trenutno smo na cifri od oko 10 miliona, na koju ćemo od Evropske unije dobiti dodatnih 10. Sredstva će biti usmerena prema građanima, za razliku od dosadašnjih budžetskih sredstava od oko 1,5 miliona evra koja su bila usmerena prema lokalnim samoupravama i njihovim projektima sanacije škola, bolnica i vrtića“, kazao je Banjac uz napomenu da bi fond mogao da zaživi već početkom 2020. godine.

On je podsetio da je potrošnja energije u stambenim objektima u Srbiji čak tri puta veća u poređenju sa Evropom.

Jelena Kozbašić