Srbija će povećati procenat zaštićenih prirodnih područja

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je da će u Srbiji uskoro biti povećan procenat zaštićenih prirodnih područja. Na obeležavanju 20 godina od proglašenja Specijalnog rezervata prirode Zasavica, on je istakao da je došao na ovaj značajan jubilej kako bi podržao ljude koji već dve decenije uspešno upravljaju ovim rezervatom.

Država je upravljanje Zasavicom pre dve decenije poverila udruženju Mladih gorana Sremske Mitrovice na čiji je predlog ovo područje i zaštićeno. Oni pokazuju koliko je važan kontinuitet u radu i ljubavi prema prirodi bez čega nema ni rezultata i zaista mi je zadovoljstvo da konstatujem kako je Zasavica jedna od najlepših slika koje o Srbiji postoje u svetu, rekao je ministar Trivan.

On je dodao da su prirodna bogatstva Zasavice samo deo onoga što ima Srbija i podsetio da naša zemlja spada u 40 najbogatijih područja u svetu po raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta.

Ministar Trivan je naglasio da Srbija mora i ima potrebu da poveća teritoriju pod zaštitom. Naše ministarstvo postoji manje od tri meseca, a već ovih dana ćemo proglasiti još neka područja zaštićenim, čime će se za gotovo jedan procenat povećati prostor koji štitimo i to ćemo nastaviti i dalje da radimo, poručio je ministar Trivan.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević