Spremnost Nemačke da pomogne Srbiji u zaštiti životne sredine

Svet

vlada

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije gospođa Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je juče da će Srbija u naredne tri godine u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i uz podršku nemačkih partnera realizovati projekat za razvoj održivog tržišta energije biomase u našoj zemlji, vredan 8 miliona evra.

Gospođa Bogosavljević-Bošković je nakon sastanka sa ministrom životne sredine, klime i energetike nemačke pokrajine Baden Virtemberg Francom Unterštelerom rekla da je i ova poseta dokaz spremnosti Nemačke i njenih institucija da pomognu Srbiji u oblasti zaštitne životne sredine, a jedna od tih institucija je i GIZ, kojem se zahvalila na do sada pruženoj finansijskoj i stručnoj podršci.

Ona je podsetila da su sa GIZ-om u prethodnom periodu realizovani brojni projekti, među kojima i onaj za upravljanje otpadnim vodama i otpadom.

Prva faza projekta je završena, odnosi se na detaljnu analizu stanja u pet velikih opština, a u drugoj fazi razviće se ekonomski isplativa rešenja koja su primenjiva u Srbiji, dodala je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine je navela da su dve delegacije razgovarale i o mogućnostima za unapređenje dosadašnje saradnje i o budućim pravcima saradnje u oblasti zaštite životne sredine, ali i poljoprivrede i vodoprivrede i drugih oblasti koje pokriva resorno ministarstvo.

Gospodin Unteršteler je istakao da to što je Srbija od početka ove godine zvanično kandidat za ulazak u Evropsku uniju, znači da se mora približiti standardima Evropske unije u oblasti životne sredine.

Оn je dodao da je nemačka delegacija na današnjem sastanku inicirala par oblasti u kojima želi da intezivira saradnju sa Srbijom, kao i da će 9. septembra u Štutgartu biti održan naredni susret.

Sagovornici su se složili da su prioritetne oblasti saradnje – poljoprivreda, vodoprivreda, zaštita životne sredine, klimatske promene, zaštita prirode, obnovljivi izvori energije i ruralni razvoj.

Takođe, dve strane su se složile i da je neophodno unaprediti institucionalnu saradnju u obnovi područja pogođenih elementarnim nepogodama.

Izvor-slika: Vlada RS (Saopštenja)