Sprečen krivolov ptica na starom delu Ulcinjske solane

Vesti | Region

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Služba zaštite angažovana od strane Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore sprečila je vršenje nezakonite radnje – krivolov ptica, u starom delu Solane gde je lov strogo zabranjen, u subotu uveče, 22.decembra.

Prilikom obilaska terena, Služba zaštite je uočila dvojicu krivolovaca koji su uspeli da pobegnu sprečeni u pokušaju vršenja krivolova na patke vabilicama.

Odmah je o ovom slučaju obaveštena Policija koja je zajedno sa predstavnikom nadležne inspekcije izašla na lice mesta, kao i NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica.

Tom prilikom, između ostalog, pronađen je prsluk sa municijom i ruksak sa vabilicom.

Podsećamo da Odlukom Vlade Crne Gore Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore već četvrtu godinu za redom upravlja prostorom Ulcinjske solane koja je prepoznata po raznovrstnosti i bogatstvu ptičijeg sveta.

S tim u vezi, od velikog je značaja saradnja sa svim institucijama i NVO organizacijama koje doprinose zaštiti ovog prostora.

Bogatstvo vrsta ptica doprinosi raznovrsnosti ukupnog biodiverziteta i promociji zaštićenih prostora kakav je upravo Solana.

Uprava Nacionalnih parkova preduzima sve zakonom definisane mere u cilju zaštite brojnih prirodnih vrednosti i apeluje na sve građane da se prema zaštićenim životinjskim vrstama odnose odgovorno i sa najvećom pažnjom, kao i da svojim delovanjem doprinesu njihovoj zaštiti i očuvanju.

Milisav Pajević