Sporazumom do efikasnije zaštite ribljeg fonda Skadarskog jezera

Vesti | Region

Direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Elvir Klica potpisao je u ponedeljak u Podgorici Sporazum o saradnji sa predsednikom Sportsko-ribolovnog kluba „Podgorica‟, Lazarom Vukčevićem.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

„U skladu sa primarnom funkcijom Nacionalnih parkova Crne Gore, zaštitom prirodnih vrednosti, iskazujemo zadovoljstvo što smo potpisali Sporazum o saradnji sa Sportsko- ribolovnim klubom „Podgorica‟, uvereni da ćemo na ovaj način, zajedničkim aktivnostima, doprineti efikasnijoj zaštiti raznovrsnog ribljeg fonda NP Skadarsko jezero.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji, koji smo, inače, obnovili od prošle godine, formalizovali smo načine daljeg delovanja između naše dve strane, kako bi u narednom periodu efikasnije pristupili obavljanju različitih aktivnosti u cilju zaštite ribljeg fonda i suzbijanja svih oblika nelegalnih aktivnosti u ovom zaštićenom i prekograničnom području, čija bogatstva delimo sa susednom Albanijom.

Posebno smatramo korisnim što je reč o sportsko-ribolovnom klubu koji postoji više od pet decenija čiji članovi imaju velikog iskustva u obavljanju aktivnosti na kopnu i vodi, a što je jedan od ključnih uslova kada je reč o očuvanju prostora Nacionalnog parka“, rekao je Elvir Klica.

Predsednik SRK Podgorica Lazar Vukčević takođe smatra značajnim što je buduća saradnja formalizovana kroz Sporazum o saradnji.

Isto tako, podsetio je da SRK „Podgorica‟, koji je osnovan 1951. godine, danas broji više od 450 članova, od kojih je njih 75, aktivnih takmičara u svim kategorijama.

Potpisnici Sporazuma o saradnji uvereni su da će, kako zajedničkom saradnjom, tako i saradnjom sa svim subjektima koji učestvuju u procesu zaštite ribljeg fonda, ostvarivati efikasnije rezultate i doprineti efikasnijoj zaštiti ribljeg fonda NP Skadarsko jezero.

Milisav Pajević