Sporazum o saradnji za promociju korišćenja biomase u Vojvodini

Svet

bioelektrana

Nemačka fondacija “Hajnrih Bol” i Garancijski fond Vojvodine potpisali su juče u Pokrajinskoj Vladi, u Novom Sadu, sporazum o saradnji na projektu kroz koji će biti promovisano korišćenje biomase u poljoprivrednoj proizvodnji u Vojvodini.

Projekat “Promovisanje obnovljivih izvora energije: upotreba biomase od strane farmera u Vojvodini”, kroz studije slučaja, treba da razvije tri modela korišćenja biomase u poljoprivredi, a predviđa i edukaciju poljoprivrednika u ovoj oblasti.

Projekat će biti usmeren na pronalaženje finasijskih instrumenata za korišćenje biomase, a najavljeno je i otvaranje specijalizovane kreditne linije.

Prema rečima direktora Garancijskog fonda Vojvodine, gospodina Gorana Vasića, ciljna grupa projekta biće “poljoprivrednici koji ne zavise toliko od propisa”. “Ukoliko imaju sopstvenu biomasu, mogu je adekvatno iskoristiti za svoje potrebe”, rekao je gospodin Vasić.

“U Vojvodini imamo 10 miliona tona biomase, od koje se deo zaorava, a deo polaže za uzgoj stoke. Ovo je ogroman potencijal, ali naš pravni i ekonomski sistem nije dovoljno prilagođen novostvorenim trendovima” objasnio je gospodin Vasić.

Vasić je takođe rekao da Srbija ima nepovoljan energetski mix, odnosno da se 65% energije stvara iz uglja, uz obrazloženje da je u Evropskoj uniji u toku rasprava o energetskoj tranziciji – prelazak sa uglja I nuklearne energije na obnovljive izvore.

Tokom projekta će biti organizovano 10 info sesija u lokalnim samoupravama u Vojvodini kako bi se poljoprivrednici upoznali sa prednostima korišćenja biomase.

izvor:rtv