Sporazum o klimi suštinski korak ka zaustavljanju zagrevanja planete

Vesti | Svet

40f49632.556x371Na potpisivanju globalnog sporazuma o klimi 22.aprila u seduštu UN u Nju Jorku kojem su prisustvovali generalni sekretar UN Ban Ki Mun, predsednik Francuske Fransoa Oland i drugi svetski lideri, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je kazao da „nijedna zemlja, bez obzira na veličinu i nivo ekonomskog razvoja, nije imuna na promene ćudi prirode, koju nismo nasledili od naših predaka, već pozajmili od naših potomaka“.

„Verujem da je Sporazum koji danas potpisujemo suštinski korak ka zaustavljanju procesa zagrevanja planete, koji već poprima zastrašujuće razmere. Potpisivanjem Pariskog sporazuma odredjujemo budućnost planete, pokazujući odgovornost i spremnost da preduzmemo neophodne korake“, rekao je Nikolić na ceremoniji u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je naglasio da rešavanje pitanja globalnih klimatskih promena zahteva sveobuhvatno delovanje kroz konkretne aktivnosti na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Kazao je da je Srbija spremna da da svoj doprinos, posebno imajući u vidu da je u dva navrata bila žrtva katastrofalnih poplava i da je potpisivanje Pariskog sporazuma „samo prvi korak na dugom i mukotrpnom putu njegove implementacije“.

„Srbija će na odgovoran način nastaviti da daje doprinos aktivnostima Ujedinjenih nacija, kao i svim drugim, medjunarodnim, evropskim i regionalnim inicijativama u rešavanju problema klimatskih promena“, rekao je Nikolić izrazivši uverenje da je potpisivanje Pariskog sporazuma suštinski korak ka zaustavljanju procesa zagrevanja planete.

Vesna Vukajlović

www.beta.rs