Spektrum, Total i Ki Petroleum stižu zbog nafte u BiH?

Region

naftaVelike kompanije iz Velike Britanije, Francuske i Australije, iskazale su interesovanje, u vidu pisama o namerama, za dodelu koncesije za istraživanje nafte i gasa na području Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), piše sarajevski dnevni list Avaz. Reč je o britanskom Spektrumu, francuskoj kompaniji Total, i australijskom Ki Petroleumu (Key Petroleum). Kako saznaje Avaz, razlog za veliku zainteresovanost kompanija, od kojih su neke od njih poput Spektruma, istraživale naftu u Hrvatskoj na Jadranskom moru, predstavljaju očigledno potencijalna nalazišta tog energenta na području FBiH.

Naime, nakon odustajanja naftnog giganta Šela od projekta istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i gasa u FBiH najavljeno je da će biti raspisan novi poziv, što je i učinjeno, a Ministarstvo energije, industrije i rudarstva FBiH uradilo je odgovarajuće izmene zakona koje je u međuvremenu potvrdio i Federalni parlament. Ministar energije, industrije i rudarstva FBiH, Nermin Džindić, potvrdio je Avazova saznanja, kazavši da je izmenama Zakona o istraživanju nafte pojednostavljena procedura koja tretira privlačenje investitora.

U međuvremenu, kako je dodao, održani su ozbiljni sastanci sa predstavnicima svetskih kompanija. On je potvrdio da je australijska naftna kompanija Ki Petroleum 11.decembra poslala pismo namere u kom ih informiše da je zainteresovana za pregovore sa vlastima FBiH o dodeli koncesije za istraživanje nafte i gasa. „Od njih smo dobili pismo namere, dali su neke svoje uslove, mi smo ponudili svoje. Kompanija Spektrum čak nudi da besplatno izvrši aero-sinimanje i obradu svih starih podataka i da napravi katalog potencijalnih nalazišta u FBiH koje bi prezentirali na svim velikim skupovima“, naveo je Džindić.

V.V.

www.tanjug.rs