Španska policija naredila studentima da počiste nered na plaži koji su ostavili za sobom

Policija u galicijskoj provinciji La Koruna prekinula je „zabavu“ na plaži, a pre odlaska kućama studenti iz nekoliko evropskih i latinoameričkih zemalja morali su počistiti nered koji su prouzrokovali. Zbog pandemije KOVID-19 u Španiji je i dalje zabranjeno okupljanje više od 15 ljudi, kao i konzumacija alkohola na zaštićenim plažama.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jorge Gordo)

Znate li što je botellón? Priznajemo, ni mi nismo znali, ali čini se da slične aktivnosti u različitim zemljama sveta samo imaju različito ime. Ova vrlo raširena aktivnost mladih Španaca i Špankinja sastoji se u okupljanju i druženju na javnim površinama i neizbežnom ispijanju alkohola. Aktivnost je popularna među tinejdžerima i mladima delom kao odgovor na visoke cene alkohola u barovima i klubovima, a delom i zbog toga što omogućuje okupljanje više ljudi na jednom mestu – nažalost, često i na plažama.

U subotu uveče se na plaži Playa de Carnota na severozapadu Španije, u provinciji La Koruna autonomne zajednice Galicija, okupilo četrdesetak studenata, a poziv im je upućen putem društvenih mreža uz lepe fotografije atraktivne plaže. „Mnogi se nisu ni poznavali“, došli su „iz Kolumbije, Brazila, Argentine, Francuske i drugih evropskih zemalja“, rekli su policijski izvori za ABC.

Velik deo studenata u Španiji boravi u sklopu programa studentske razmene Erazmus, a većina je smeštena u blizini gradova La Koruna i Santjago de Kompostela. Jedan policajac rekao je za „20 Minutos“ da studenti očito nisu boravili na plaži zbog kupanja jer nisu bili odeveni u kupaće kostime. Policija je intervenisala i zamolila studente da odu, ali pre toga morali su da očiste plažu od razbacanog smeća i boca. Galicija je jedna od regija najmanje pogođenih koronavirusom, no u trenutnoj fazi popuštanja mera suzbijanja pandemije u Španiji je okupljanje ograničeno na najviše petnaest osoba, a konzumacija alkohola na ovoj plaži je inače strogo zabranjena, podseća „La Voz de Galicia“.

Prethodnog vikenda, drugi botellón događaji organizovani su u različitim mestima u Španiji. Jedan od njih, u mestu Tomeloso u središnjem delu zemlje, okupio je gotovo tri hiljade mladih.

Izvor: S.F./Ekovjesnik