Spanać – novi tehnološki borac protiv klimatskih promena

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Inženjeri sa MIT-a kroz nanotehnologiju preobrazili su spanać u senzore sposobne za otkrivanje eksplozivnih materija. I možda ovo zvuči kao tema futurističkog filma, ove biljke otkrivene podatke mogu da prenose naučnicima.

Naime, kada koren spanaća “otkrije” prisustvo nitroaromata u podzemnim vodama, to je jedinjenje koje se često nalazi u eksplozivnim minama, ugljenične nanocevi unutar listova ovog povrća, emituju signal. Emitovani signal očitava infracrvena kamera koja dobijene podatke šalje naučnicima.

Ovaj eksperiment je samo jedan deo obimnijeg istraživanja koje uključuje inženjerstvo elektronskih komponenata i sistema u biljke. Ova tehnologija je poznata kao „biljna nanobionika“ i to je proces u kom se biljkama daju nove sposobnosti.

Biljke su vrlo dobri analitički hemičari. Imaju veliku korensku mrežu, neprestano uzimaju uzorke podzemnih voda koje prenose u lišće”, objašnjava Majkl Strano, jedan od istraživača.

Prvobitno je planirano da ovaj eskperiment posluži samo za otkrivanje eksploziva, ali naučnici veruju da bi biljke mogle da pomognu i u istraživanju i detektovanju zagađenja. Kako biljke upijaju gotovo sve iz svog okruženja, idealne su za praćenje klimatskih promena.

“Biljke znaju da će biti suše mnogo pre nas. Mogu da otkriju male promene u sastavu tla i vodenog potencijala. Ako uđemo u te hemijske signalne puteve, biće nam dostupno mnoštvo informacija”, dodaje Strano.

Zašto baš spanać? Spanać u velikim količinama sadrži gvožđe i azot, koji su važni elementi u jedinjenima koja deluju kao katalizator.

Spanać je prirodni izvor vitamina, minerala i vlakana, odličan je u salatama i sokovima, ali čini se da ova skromna biljka radi i na spašavanju planete.

Milica Radičević