Sombor omogućava brže rešavanje komunalnih problema pomoću aplikacije

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: Grad Sombor

Gradska uprava grada Sombora veliku pažnju poklanja elektronskim uslugama kako bi građanima omogućila lakšu, bržu i efikasniju komunikaciju sa gradskim strukturama bez nepotrebnog trošenja vremena. Radi se o internet aplikaciji „Prijavi komunalni problem“, tako da građani nepropisno parkiranje, napušteno vozilo, divlje deponije, oštećene kontejnere, oštećene klupe ili neki drugi problem, mogu prijaviti i uz pomoć aplikacije.

Putem aplikacije „Prijavi komunalni problem“ stanovnici svih naseljenih mesta na teritoriji grada Sombora su u prilici da na jednostavan i brz način prijave komunalni problem bilo koje kategorije. Na ovaj način omogućava se stalna komunikacija sa građanima i rešavanje problema uz njihovu pomoć, a izbegavaju se procedure i papirologija koje su građanima komplikovane i zamorne.

Uz pomoć ove aplikacije građani imaju mogućnost da brzo i jednostavno prijave komunalni problem na teritoriji grada Sombora i to jednostavnim korišćenjem vlastitih pametnih mobilnih telefona.

Foto: Grad Sombor

Nakon što se poseti adresa www.prijavi.rs (ili skenira QR kod), popune osnovne podaci o problemu, na licu mesta fotografiše se određeni komunalni problem i prosledi prijava, a nadležne gradske službe ga rešavaju u najkraćem mogućem roku. Aplikacija koristi (ukoliko to korisnik dozvoli) GPS pomoću kojeg se određuje tačna lokacija na kojoj se određeni problem nalazi, a u cilju da bi nadležne gradske službe mogle da ga reše u najkraćem mogućem roku. Lokacija korisnika, odnosno lokacija komunalnog problema pomoću GPS nije obavezujuća. Ukoliko korisnik ne želi da aktivira lokaciju na svom telefonu poželjno je da u polje „Opis problema“ navede lokaciju, jer u suprotnom bez lokacije komunalnog problema rešavanje istog je otežano, odnosno onemogućeno. Korisnik nije dužan da aplikaciji dozvoli korišćenje lokacije uređaja.

Aplikaciju građani mogu koristiti i kao anonimni korisnici, odnosno bez obaveze ostavljanja svoje imejl adrese i imena i prezimena.

Kao grad koji razvija nove modele i načine komunikacije sa građanima, pozivaju sve savesne građane da aktivno koriste aplikaciju „Prijavi komunalni problem“ i na taj način pomognu da se grad učini još lepšim i uređenijim.

Izvor: Grad Sombor