Solarnu elektranu na Mesecu gradiće roboti

Svet

Solarnu elektranu na Mesecu gradiće robotiGrađevinska kompanija „Šimicu” (Shimizu Corp.) iz Japana iznela je inovativan predlog kako bi rešila energetski problem ne samo Japana već možda i cele planete. Ova kompanija, koja posluje blizu 200 godina, razvila je ideju o izgradnji solarne elektrane na Mesecu. Zamišljeno je da se elektrana prostire na ekvatoru našeg satelita, tako da opisuje ceo krug u dužini od 11,000km. Širina tog opasača bi bila neverovatnih 400km i na taj način bi ovaj „Mesečev prsten” (Luna Ring) mogao da šalje oko 13.000 teravata energije ka Zemlji, tri puta više nego što SAD proizvede u toku jedne godine. Ovaj energetski zrak bi se projektovao sa strane koja je uvek okrenuta ka Zemlji, zahvaljujući prenosnim kablovima, a razmena energije između dva nebeska tela bi funkcionisala na taj način što bi izgrađena postrojenja na Zemlji prikupljala energiju u vidu laserskog ili mikrotalasnog prenosa. Pretvaranjem ovakve energije u struju napajale bi se dalje elektroenergetske mreže širom sveta.

Zahvaljujući vremenskim uslovima na Mesecu, oblaci više ne bi imali uticaj na sakupljanje sunčeve energije koja će moći neprekidno da napaja i „tamnu stranu” Meseca.

Ipak, veliki problem bi mogla da predstavlja izgradnja Lunarnog postrojenja u nedostatku gradivnog materijala. Međutim kompanija „Šimicu” ima rešenje i za ovaj problem. Ideja je da se u kombinaciji sa hidrogenom iskoristi mesečevo tlo za proizvodnju solarnih ćelija, betona, kiseonika i drugih neophodnih materijala. Najveći teret izgradnje bi trebalo da iznesu roboti, ali uz podršku tima astronauta. Iako cena izvođenja radova nije poznata, kompanija „Šimicu“ smatra da bi uz određene fondove ovaj neverovatan poduhvat mogao da otpočne već 2035. godine.

M.K.