Solarni sistemi na javnim ustanovama u Čačku

Srbija

solarni paneliTehnička škola u Čačku postavila je mini solarnu elektranu na jugoistočnoj strani krova sredinom prošle godine. Ova mala solarna elektrana sastoji se od 23 solarna panela, snage od 10 do 30 vat, ukupne snage 5kW, a proizvedena električna energija se predaje elektrodistributivnoj mreži Srbije. Vrednost ove investicije je oko 10 hiljada evra, što je oko 2 evra po vatu, a očekuje se da se investicija isplatiti kroz 5 do 6 godina.

U Prehrambeno-ugostiteljskoj školi u Čačku postavljeno je 40 metara kvadratnih solarnih kolektora koji služe za zagrevanje sanitarne vode. Osim toga, prozorska stakla na istočnoj strani škole prelepljena su termoreflektujućom folijom koja smanjuje temperaturu za 8 do 12 stepeni Celzijusa tokom leta, pa nije potrebno dodatno rashlađivati prostorije, a škola poseduje i solarnu lampu. Plan je i da učenici smera Zaštitari životne sredine edukuju ostale učenike u ovoj oblasti. Projekat je finansirala Vlada Grčke, koja je učestvovala i u finansiranju solarnih sistema koji se nalaze na vrtićima „Bambi“ i „Sunce“ u ovom gradu.

Solarni sistemi u Čačku rasprostranjeni su i na drugim javnim ustanovama, pa tako i Dom kulture poseduje jedan ovakav sistem, a urađen je i improvizovani solarni sistem na JKP „Gradsko zelenilo“ kojim se zagreva sanitarna voda.

S.J.