Solarni park u Kladovu dobio upotrebnu dozvolu

Srbija

solarisSolarni park u Srbiji, investicija kompanije „Solaris Enerdži“ (Solaris Energy) iz Kladova, ishodovao je u petak upotrebnu dozvolu od strane opštinske uprave Kladovo. Do kraja godine očekuje se da solarna elektrana instalisane snage 999kW bude priključena na mrežu Jugoistoka, a u januaru 2014. godine očekuje se dobijanje statusa povlašćenog proizvođača energije.

Izgradnja prvog bloka solarne elektrane u Velesnici kod Kladova počela je u julu ove godine, a tehnički prijem završen je u decembru.

Na površini od 2 hektara prostire se solarna elektrana sa 4.232 fotonaponskih polikristalnih panela pojedinačne snage 245W, a na posebnoj parceli trafo-stanica kapaciteta 2MW, planirane snage za dva bloka solarne elektrane.

Direktor kompanije „Solaris Enerdži“, gospodine Miloš Kostić, izjavio je za Energetski Portal da je prošlo dve godine i tri meseca od početka rada na prvoj fazi projekta koji ima svoj nastavak, tj. drugu fazu projekta od dodatnih 1MW instalisane snage elektrane u nastavku već postojeće. On se nada da će kompanija „Solaris Enerdži“ u narednom periodu nastaviti sa još većim projektima obnovljivih izvora energije; jer je i jedan od ciljeva kompanije da da značajan doprinos očuvanju životne sredine kroz proizvodnju „čiste“ energije.

Opštinska uprava Kladovo podržala je izgradnju prvog solarnog parka u Srbiji i ubrzala procedure ishodovanja saglasnosti i dozvola za gradnju, svesna značaja projekta obnovljivih izvora energije, kao i benefita poslovne saradnje sa lokalnim preduzetnicima i upošljavanja radnika na gradilištu, što je za Energetski Portal potvrdio i načelnik opštinske uprave Kladovo, gospodin Jovan Stingić.

Solarni park u Velesnici kod Kladova je prvi projekat ove vrste u našoj zemlji čiji su investitori građani Srbije i koji je realizovan zahvaljujući namenskoj kreditnoj liniji „ProCredit“ banke, koja u sebi sadrži komponentu podrške EU komisije za razvoj projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Vrednost investicije prve faze projekta solarne elektrane u Velesnici je 1,6 miliona evra, a prema najavama nadležnih iz kompanije „Solaris Enerdži“, izgradnja drugog bloka elektrane počeće već na proleće.

B.R.