Solarni paneli najproduktivniji kada se postave na zapadu?

Svet

sajam gradjevine

Solarni paneli se uglavnom postavljaju na južnoj strani sveta. Međutim, naučnici upozoravaju da postavljanje panela na jug ne garantuje najveću iskoristivost energije. Oni tvrde da je ključ optimalne proizvodnje energije putem solarnih panela njihovo smeštanje na zapadnu stranu i da će tako generisati najviše energije.

Da li su hiljade ljudi širom severne hemisfere koji su potrošili velike svote novca kako bi na krovove kuća instalirali eco-friendly solarne sisteme njih postavljali u potpuno pogrešnom smeru?

Gospodin Ralph Gottshalg, profesor na Univerzitetu Loughborough u Velikoj Britaniji, jedan od vodećih stručnjaka na području solarne energije, smatra da jesu.

On je ukazao na tu kardinalnu grešku i predložio postavljanje panela u smeru istok – zapad jer upravo taj smer omogućava najveću proizvodnju i najveći protok energije tokom dana.

Njegove tvrdnje u suprotnosti su sa onim što se do sada smatralo, a to je da su solarni paneli najisplativiji ako se nađu na južnoj strani.

Naime, u studiji sprovedenoj u Teksasu u novembru prošle godine dokazano je da solarni paneli na zapadu zapravo proizvedu više energije tokom dana nego oni smešteni na jugu.

Izvor: B92