Solarni kolektori za Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju u Melencima

Srbija | Solarna

Solarni-kolektori_Dom_ucenika_Zrenjanin_002-1024x430

U sredu 18. novembra 2015. godine pušteni su u rad kolektori za pripremu tople potrošne vode u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Banja Rusanda“ u Melencima. Svečanom puštanju u rad kolektora prisustvovali su pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine gospodin Nenad Stanković, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Banja Rusanda“ gospođa Nada Naumović i pomoćnik pokrajinskog sekretara za zdravstvo i socijalnu politiku gospođa Danijela Stanković Bariček.

Gospodin Stanković je ovom prilikom izjavio da je projekat vredan više od 11,6 miliona dinara, a da je Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine učestvovao sa 7,5 miliona dinara. Kako je istakao, ovim projektom će biti smanjena potrošnja energije u objektu, biće smanjena emisija ugljen dioksida za 35 tona godišnje, dok se zamena foslnih goriva obnovljivim izvorima energije u objektu procenjuje na 53 odsto.

Gospođa Stanković Bariček dodala je da je projekat značajan zbog toga što će sredstva koja su ušteđena njegovom realizacijom biti uložena u unapređenje lečenja i rehabilitaciju.

Gospođa Naumović je navela da će solarni paneli obezbediti toplu sanitarnu vodu u ovoj ustanovi, a da je cilj da ustanova potpuno iskorišćava obnovljive izvore energije. Dodala je da je u planu da se obezbedi grejanje iz geotermalnih izvora, kao i da je projekat završen, a obezbeđene su i sve potrebne saglasnosti. Kako je istakla, iskorišćenjem solarne energije za grejanje tople sanitarne vode ustanova će mesečno uštedeti oko pola miliona dinara.

Sandra Jovićević

foto: obnovljiviizvorienergije.rs