Solarni kolektori na školi „Kosta Trifković“ u Novom Sadu

Srbija | Solarna

Foto: rtv.rs

Osnovna škola „Kosta Trifković“, biće prva škola u Novom Sadu sa solarnim kolektorima za zagrevanje vode, a u planu im je i postavljanje solarnih panela za proizvodnju struje. Solarni kolektori trebalo bi da budu gotovi do kraja idućeg meseca.

Do kraja maja, na krov OŠ „Kosta Trifković“, biće postavljena tri solarna kolektora za zagrevanje vode. Projekat je završen, a za nekoliko dana biće raspisan i konkurs za izvođača radova. Na taj korak škola se odlučila kako bi ušetedela energiju i smanjila račune za struju.

Kolektor će biti postavljen na delu zgrade, koji ima najveći deo potrošnje vode, to je kuhinja, trpezarija i svlačionice, a kasnije će projektanti koji rade na tome videti kako mogu pokriti i sve druge sanitarne čvorove u školi.

Nakon solarnih kolektora, škola ima u planu i postavljanje solarnih panela. Prema prvim procenama, uloženi novac u te dve investicije, kroz uštedu energije vratio bi se za nepunih godinu dana, kaže Milan Spasojević, direktor. U krovnoj konstrukciji imamo negde oko 400 ili preko 400 kvadrata, to bi bila jedna lepa elektrana gradskog tipa, škola je locirana tako da je sunce non stop na krovu, nema drveća koji nadvisuje objekat što znači da bi potrošnja bila apsolutno rentabilna, kaže.

Kako bi uštedela energiju, škola je na jednom spratu ugradila led rasvetu i na taj način godišnji račun za električnu energiju umanjila za 100 hiljada dinara. Postavljanjem solarnih kolektora i panela, škola će biti uključena i u korišćenje obnovljivih izvora energije, a prema rečima direktora te škole, učenici će na praktičnom primeru videti koliki je značaj te energije za očuvanje životne sredine. Cilj im je, kako je istakao, da postanu potpuno ekološki osvešćena škola, po ugledu na obrazovne ustanove u Mađarskoj, Austriji i Sloveniji.

izvor: rtv.rs

Sandra Jovićević