Solarni dronovi za umrežen svet

Svet

Solarni dronovi za umrežen svetJedna od najvećih društvenih mreža na svetu „Facebook“ zainteresovana je za kupovinu teksaške kompanije „Titan Aerospace“ koja proizvodi solarne dronove kako bi pomoću njih omogućila pristup internetu u svim delovima sveta.

„Facebook“ planira da ovi solarni dronovi (samoupravljive bespilotne letelice) nose internet u delove sveta koji nisu umreženi, kao što su na primer područja ruralne Afrike. Kompanija „Titan Aerospace“ bi trebalo da obezbedi oko 11 hiljada solarnih dronova za ove potrebe. Pretpostavlja se da će to biti model „Solar 60“ koji ima preko 3 hiljade solarnih panela, a može da proizvede oko 7kWh električne energije. Ovaj model može da ponese oko 130 kilograma tereta, a teorijski može da leti neprekidno zbog stalnog snabdevanje električnom energijom.

Inače, ovaj projekat sličan je projektu „Loon“ koji je „Google“ pokrenuo još 2011. godine, a čiji je cilj da obezbedi internet svim delovima sveta pomoću balona. Ovi baloni sa internetom će se nalaziti u stratosferi, a ljudi će moći da se povežu na internet uz pomoć antene koja će se nalaziti na svakom objektu.

S.J.