„Solarni ćilim“ krasi centar Pirota

Foto: Facebook (screenshot)

Dušan Rodić, umetnik koji radi u Berlinu, svoju umetničku instalaciju „Solarni ćilim“ poklonio je srpskoj prestonici ćilima – Pirotu.

Umetnički izrađen solarni panel postavljen je krajem prošle nedelje u centru grada, na Cvetnom trgu, tačnije na mestu gde su nekad bili Radio Pirot i „Sloboda“.

„Solarni ćilim“ stigao je u Pirot polovinom juna. Planirano je da umetničko delo bude postavljeno još krajem avgusta, tačnije do 28. avgusta, kada se obeležava gradska slava.

Autor dela Dušan Rodić bio je inspirisan protestima na Staroj planini protiv izgradnje malih hidroelektrana, a kao umetnik koji kroz svoj rad promoviše pitanja zaštite životne sredine i održive energije, želeo je da ovim putem podrži okretanje ka ovim problemima. Zato se i odlučio se za solarni panel, u ovom slučaju, kroj spoj umetnosti i primene energetske efikanosti.

Rekao je da mu je prijatelj Srđan Cvetković, istoričar iz Pirota, preporučio da ovaj rad pokloni Pirotu. Objasnio je da je sofra, kao simbol jakog domaćinstva, odabrana kao motiv koji je postavljen na njegovim solarnim panelima, jer oni predstavljaju ono što domaćinstva može samo da ojača.

Jelena Cvetić