Solarni bicikl za sladoled na našim ulicama u maju

Srbija

Solarni bicikl za sladoled na našim ulicama u majuU Subotici će uskoro početi proizvodnja vozila za sladoled koje se napaja solarnom energijom. Projekat su realizovali braća iz Subotice Josip, Jovica i Robert Grabarević, a prošle godine je ovo vozilo predstavljeno i na Paliću.

Ovaj solarni bicikl pokreće pet solarnih panela koji ovom energijom napajaju i frižider sa sladoledom; bicikl ima i LED rasvetu, slavine na senzor, električne točkove, saobraćajnu signalizaciju i elektropogon. Zahvaljujući sunčevoj energiji može da pređe oko 40 kilometara, a nakon toga da radi još 12 časova na električni pogon.

Prototip ovog vozila košta oko 18 hiljada evra, a iako slični modeli već postoje u svetu, ipak postoji veliko interesovanje za ovim proizvodom i van Srbije.

Braća Grabarević za svoj projekat su dobili različite međunarodne nagrade i priznanja, od kojih su i sakupili sredstva za konačnu proizvodnju solarnog bicikla za sladoled. U proizvodnji će biti uposleno desetak radnika, a očekuje se da će se prvi solarni bicikl za sladoled naći na ulicama Srbije do 1. maja ove godine.

S.J.