Solarni avion na putu oko sveta

Svet

solar impuls 2

Tim Solar Impuls 2“  nedavno je najavio da će njihov solarni avion kao svoju početnu i krajnju tačku za put oko sveta imati grad Abu Dabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Gospodin André Borschberg izjavio je da su ovu lokaciju izabrali zbog infrastrukture, povoljne klime i posvećenosti čistim tehnologijama.

Domaćin i partner ovog projekta biće kompanija Masdar“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je i sama posvećena obnovljivim izvorima energije.

Avion Solar Impuls 2“ biće krajem godine transportovan u Abu Dabi, gde će biti predstavljen na događaju World Future Energy Summit“ koji se održava od 17. do 22. januara 2015. godine.

Let solarnog aviona Solar Impuls 2“ trajaće 5 meseci, od početka marta do kraja jula 2015. godine. Piloti ovog aviona će biti Bertrand Piccard i André Borschberg. Udaljenost koju će preći solarni avion na svom putu oko sveta iznosi 35000 kilometara.

Avion Solar Impuls 2“ ima raspon krila od 72 metra i 17000 solarnih ćelija koje energijom snabdevaju 4 motora. Litijumske baterije koje su teške preko 600 kilograma tokom dana se pune energijom, kako bi avion i noću mogao da leti. Avion je težak samo 2300 kilograma, a prvi let imao je u junu ove godine.

Inače, njegov prethodnik solarni avion Solar Impuls 1“ 2010. godine izveo je prvi let koji je trajao 26 sati. Za napajanje ovog aviona korišćena je samo solarna energija

Sandra Jovićević

foto: elnacional.com.do