Solarne elektrane uz sve železničke pruge

Solarna

18Kako prenosi portal Energetika.ba solarne elektrane uskoro bi mogle da budu instalirane  duž cele železničke mreže u Velikoj Britaniji. One bi vozove snabdevale lokalno proizvedenom energijom umesto električne energije koja se proizvodi u nacionalnoj mreži.

Naime, državna firma Network Rail, želi da elektrifikuje sve železničke pruge u Velikoj Britaniji. Ona je u saradnji sa Imperial College London i udruženjem 10:10 odlučila da pronađe način kako to da realizuje uz paralelno smanjenje emisija CO2 iz želeničkog saobraćaja.

U mnogim oblastima je postojeća elektroenergetska mreža opterećena, pa ne može da osigura dodatnu električnu energiju potrebnu za vozove. Upravo zato se javila ideja za izgradnjom malih i srednjih fotonaponskih elektrana koje će direktno napajati vozove.

Naučnici sa Imperial College-a i iz udruženja 10:10 objasnili su da su ruralna područja, upravo ona u kojima ima više mesta za postavljanje solarnih elektrana. Osim toga, kao dodatnu pogodnost za „prelazak“ vozova na solarnu energiju stručnjaci napominju činjenicu da se najveća potrošnja događa u trenucima kada solarne elektrane beleže vrhunac proizvodnje.

Izvor: energetika.ba

V.Vukajlović