Solarna energija obara rekorde u Velikoj Britaniji

Photo: Pixabay

Talas toplog vremena doveo je do toga da na kratak period da solarna energija postane vodeći izvor iz koga se zemlja napaja.

Toplotni talas koji se dogodio u Velikoj Britaniji prošlog meseca pomogao je da se postigne nekoliko rekorda kada je reč o obnovljivim izvorima energije. Solarna energija nadmašila je proizvodnju bilo kog drugog izvora električne energije.

Kako su mnoge solarne instalacije poslednjih godina prilično ravnomerno proizvodile energiju ovo je došlo kao iznaneđenje sa toplim danima bez oblaka.
Solarna energija oborila je rekord u svojoj proizvodnji energije na nedeljnom nivou između 21. i 28. juna sa čitavih 533 gigavat sati energije.

Ovi podaci su čisto simbolični s obzirom da proizvodnja energije iz nuklerne energije i gasa i dalje prednjače ali pokazuju neverovatan napredak tehnologije. Pre jedne decenije solarna energija nije doprinosila skoro nimalo električnoj energiji Velike Britanije.

Dunkan Burt, direktor sistemskih operacija u Nacionalnoj mreži izjavio je: „Tokom poslednjih 12 meseci svedočili smo obaranju nekoliko rekorda u vezi sa obnovljivim izvorima energije i očekujemo da se ovaj trend nastavi kako tehnologija napreduje i nalazi nove načine da upravlja i prilagođava energiju dobijenu od vetra i sunca.“

Tokom pola sata solarni paneli širom zemlje bili su broj jedan izvor struje sa udelom od 27%. Do sada se dešavalo da solarna energija prednjači vikendima kada je potražnja za električnom energijom niža.

Uprkos svemu, stručnjaci smatraju da još mnogo toga ima da se uradi. Regulative koje obavezuju vlasnike kuća da na krovove stave solarne panele ističe sledeće godine a o novoj šemi i dalje nema reči.

Milan Zlatanović

Izvor: independent