Gradnja solarne elektrane u Sajanu na kraju prve faze

Svet

Nakon dve godine od zamisli, prva faza izgradnje solarne elektrane u Sajanu kod Kikinde na samom je kraju. Ovo je druga solarna elektrana u Vojvodini a četvrta u Srbiji. U prvoj fazi izgradnje planira se korišćenje 50% instalisanog kapaciteta. Probni rad, nakon što se dobije upotrebna dozvola predviđa se za polovinu avgusta.

014

Investiciju u vrednosti od oko milion evra realizuje kompanija “NicKo” iz Beograda. Solarna elektrana ima status privremenog povlašćenog proizvođača, instalisane snage 986 KW, a u prvoj fazi, tokom ovog leta, proizvodiće 536 KW. Za glavnog izvođača nakon tendera izabrana je firma “Elektrotehnika – Južna Bačka” iz Novog Sada.

Lokacijsko zemljište otkupljeno je od privatnih lica i prostire se na površini od pet hektara. Idejni i glavni projekat bili su povereni timu eksperata Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Investitor se tokom ovog projekta potpuno oslonio na domaću industriju. Uvezeni su samo paneli iz Kine, invertori iz Nemačke i energetika iz Italije. Priključivanje solarne elektrane distributivnom sistemu Elektrovojvodine namirivaće strujom u kontinuitetu oko 1.000 kućnih s brojila..

U Srbiji solarne elektrane postoje kod Merdara, u Kladovu i Beočinu. Ukupan kapacitet im je, uključujući i kikindsku elektranu šest megavata..

izvor:novosti