Solarna elektrana u Mionici čeka priključenje na mrežu

Srbija

mionicaSolarna elektrana „Mionica 1“ snage 50kW, čija je izgradnja završena 11. maja ove godine u Mionici nedaleko od Valjeva, uskoro treba da bude priključena na mrežu. Dakle, pripreme za puštanje u rad ove solarne elektrane traju više od 6 meseci.

Vlasnik ove elektrane gospodin Rodoljub Živković rekao je za Energetski Portal da čeka priključenje na mrežu, da je podneo sve potrebne papire i uplatio rešenje za troškove priključka 24. decembra u iznosu od 2% vrednosti elektrane, odnosno 350 hiljada dinara. Solarna elektrana u Mionici dobila je upotrebnu dozvolu, kao i privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije.

Živkovićeva kompanija „Hidro Energy d.o.o.“ poseduje još jednu solarnu elektranu snage 25kW koja se nalazi na krovu njegove kuće i koja je priključena na mrežu.

U izgradnju solarne elektrane „Mionica 1“ uloženo je više od 17 miliona dinara. Nosilac projekta je preduzeće „S.O.K. d.o.o.“ iz Kraljeva, firma koja je preuzela na sebe kako poslove izvođača radova, tako i poslove inženjeringa i projektovanja, a reviziju je obavila kompanija „MVM biro“.

Kako Energetski Portal saznaje, plan firme „Hidro Energy d.o.o.“ je da izgradi još jednu solarnu elektranu snage 270kW u selu Komanice kod Kraljeva za šta je Živković već dobio građevinsku dozvolu.

S.J.