Solarna elektrana u Kladovu priključena na ED mrežu Jugoistoka

Srbija

solaris1

Solarna elektrana preduzeća „Solaris Energy d.o.o.“ iz Kladova od danas je zvanično priključena na ED mrežu PD Jugoistok iz Niša, za Energetski Portal potvrdio je predstavnik ovog preduzeća koji je dobio rešenje o priključenju od strane ogranka Jugoistoka, ED Elektrotimok iz Zaječara.

U prvim mesecima 2014. godine očekuje se i dobijanje statusa povlašćenog proizvođača energije, kao i potpisivanje ugovora sa javnim snabdevačem – preduzećem EPS Snabdevanje.

Podsetimo, reč je solarnoj elektrani snage 999kW u Velesnici kod Kladova čija je izgradnja počela je u julu 2013. godine, a završena u decembru iste godine, kada je uspešno završen tehnički prijem objekata.

Generator solarne elektrane sastoji se od 4.232 fotonaponskih polikristalnih panela pojedinačne snage 245W, koji se prostire na 2 hektara. Na posebnoj parceli izgrađena je i trafo-stanica kapaciteta 2×1000 kVA, koja zadovoljava i potrebe za drugu fazu, odnosno proširenje kapaciteta dodatnih 999kW, čija izgradnja treba da počne na proleće.

B.R.