Solarna elektrana „Solaris 2“ puštena u rad

Srbija

solaris2_13_11_2014

Danas je u selu Velesnica u opštini Kladovo svečano puštena u rad solarna elektrana „Solaris 2“ preduzeća „Solaris Energy“ d.o.o. iz Kladova. Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić presecanjem vrpce zvanično je pustio u rad drugu solarnu elektranu preduzeća „Solaris Energy“.

Zvaničnom puštanju u rad prethodilo je osveštanje solarne elektrane „Solaris 2“ 13. novembra 2014. godine. Svečani čin osveštanja obavio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion.

Na prijemu koji je upriličen nakon osveštanja, prisutnima se ispred preduzeća „Solaris Energy“ d.o.o. iz Kladova obratio gospodin Miloš Kostić. Gospodin Kostić se ovom prilikom zahvalio na podršci koju su dobili tokom realizacije projekta solarnog parka. Takođe se osvrnuo i na same početke projekta solarnog parka: ispitivanja, odabira lokacije, rekonstrukcija, pronalaska institucije koja će finansijski podržati ovaj pionirski projekat.

Nakon gospodina Kostića prisutnima se obratio predsednik nadzornog odbora „Elektroprivrede Srbije“ gospodin prof. dr Aca Marković. Gospodin Marković se u svom govoru osvrnuo na važnost ulaganja u projekte iz obnovljivih izvora energije, pre svega u projekte koji obuhvataju iskorišćenje energije vetra i sunca. Takođe je istakao da se kroz ovakve projekte i saradnju unapređuje znanje kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

Prisutnima se obratio i načelnik Opštinske uprave u Kladovu gospodin Jovan Stingić, koji je istakao važnost saradnje institucija i investitora na ovakvim projektima. On je rekao i da je ovo prva građevinska dozvola koju je opština Kladovo izdala kada su u pitanju projekti iz obnovljivih izvora energije. Takođe je dodao da je pored lokalne vlasti veliku ulogu imala i republička vlast, tako da su svi zajedno zaslužni za uspešnu realizaciju projekta.

Predstavnik ProCredit banke gospodin Ivan Smiljković govorio je o značaju ulaganja u obnovljive izvore energije. On je napomenuo da je ova uspešna saradnja počela projektom za prvu solarnu elektranu „Solaris 1“ i da se nastavila kroz projekat drugog megavata solarne elektrane „Solaris 2“. Osim toga, podsetio je na namenske kreditne linije podržane od Nemačke razvojne banke (KfW) i Evropske komisije koje investitorima omogućavaju realizaciju ovakvih projekata.

Izgradnjom drugog megavata, solarni park preduzeća „Solaris Energy“ d.o.o. iz Kladova predstavlja najveću privatnu investiciju u ovoj oblasti. Ovim projektom, preduzeće „Solaris Energy“ d.o.o. iz Kladova pozicionira se kao najveći lider na domaćem tržištu u ovoj oblasti.

Podsetimo, mala solarna elektrana „Solaris 2“ snage 999kW predstavlja drugi megavat u okviru solarnog parka preduzeća „Solaris Energy“ d.o.o. iz Kladova. Dana 24. oktobra ove godine solarna elektrana „Solaris 2“ uspešno je prošla tehnički prijem.

Radovi na izgradnji MSE „Solaris 2“ započeli su krajem jula ove godine, a završeni su u predviđenom roku.

Inače, prva solarna elektrana ovog preduzeća „Solaris 1“ izgrađena je prošle godine, a na ED mrežu PD Jugoistok priključena je 30. decembra 2013. godine.

Energetski Portal

foto: energetskiportal.rs