SOLARNA DOLINA – Prvi uspešan energetsko efikasno održivi stambeno komercijalni prostor u Srbiji

Srbija | Solarna

Dizajnirana i konstruisana u drugom po veličini gradu u Srbiji – Novom Sadu. Dok drugi korak po korak implementiraju energetsku efikasnost u svoje objekte, privatna kompanija “Termo-inženjering” doo je izradio i prezentovao energetski efikasan projekat od 12.500 m². Kompanija je investirala, dizajnirala, projektovala izgradnju ovog projekta, ne samo sa vizijom, nego i jasnim i jedinstvenim planom.

Na celokupnoj teritoriji od 3.6 hektara, 112 stambenih jedinica, veličine od 73 m² do 166 m². Pored stambenih jedinica, ovo tipsko naselje činiće i poslovni prostori, kancelarije na ukupnoj površini od preko 1000m².

Prvih 10 stambenih jedinica su već u fazi izgradnje i već u toku prve polovine 2017. godine biti spremne za useljenje i prodaju. Poslovni prostor, predviđen za kancelarije, treninge, trgovačke objekte i druge aktivnosti, biće završen do oktobra 2017. Naravno, mogu izaći u susret i ostalim zahtevima i željama klijenata. Završni radovi na ovom projektu predviđeni su za 2022. godinu.

Šta Solarnu dolinu čini drugačijom?
» Kompleks zgrada zatvorenog tipa – gde su sigurnost i obezbeđenje na najvišem nivou
» Energetska efikasnost – Zgrade su dizajnirane u B klasi po standardima energetske efikasnosti (energetski utrošak za grejanje na godišnjem nivou je manji od 30 kWh po m2, dok je potrošnja u gradu oko 140 kWh po m2, što znači da su očekivani troškovi oko 4 puta niži nego u objektima koji su povezani na gradski sistem.
» Obnovljivi izvori energije – grejanje, hlađenje, topla voda postignuti su korišćenjem solarnih kolektora, toplotnih pumpi, ekološki čistih izvora energije.
» Digitalni kontrolni merači – omogućuju jasan pregled potrošnje svake stambene jedinice posebno
» Podno centralno grejanje – najperspektivniji način grejanja
» Kvalitetni izolacioni materijali i prozori – omogućavaju odličnu izolaciju i zadržavanje temperatura u objektima.
» Uvek dostupna tehnička služba zao državanje objekata, koja vodi računa o svim aspektima, kao što su sigurnost stanara, održavanje staza za pešake, igrališta za decu, i zelenih površina.

Pored energetske efikasnosti Solarna dolina takođe podržava i zdrav način života. U sklopu projekta postoje i staze za šetanje, vožnju bicikla koje se protežu kroz čitavo naselje. Teretana i ostale sportske aktivnosti. Skoro 200 parking mesta biće obezbeđeno, kako za stanare, tako i za korisnike poslovnih prostora. Predviđen je deo za bio bašte ukoliko stanari žele da proizvode svoju organsko bilje i hranu. Bašte su opremljene sistemom za navodnjavanje i smeštene u delu naselja sa najvećim nivoom insolacije. Baštovan će održavati zelene površine koje nisu iznajmljene.