„Solar Impuls“ postavio rekord za najduži let bez goriva

Svet | Solarna

Solar Impulse 2 eighteenth flight

„Solar Impulse 2“ sleteo je na Havaje 3. jula 2015. godine, nakon petodnevnog leta. Ovim letom postavljen je novi rekord od 118 časova letenja avinom bez goriva. Ovime je oboren pređašnji rekord od 76 časova koji je postavio Stiv Foset 2006. godine.

Posada aviona poletela je iz Japana 28. juna 2015. godine, a pilot gospodin Andre Borschberg izjavio je da su prva 24 časa leta bila tehnička. On je dodao i da je iskustvo leta bilo toliko jako da je mogao da se fokusira samo na sadašnji trenutak. Let je trajao pet dana, a bio je dug 8874 kilometara.

Podsetimo, avion „Solar Impulse 2“ na put oko sveta krenuo je 9. marta 2015. godine iz Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Avion poseduje 17248 solarnih ćelija koje uz pomoć solarne energije omogućavaju da ovaj avion u potpunosti napuni svoje baterije i tako ostane u vazduhu i tokom noći.

Sledeći let ovog aviona biće od Havaja do Feniksa u Sjedinjenim Američkim Državama, a nakon preletanja SAD-a „Solar Impulse 2“ će se uputiti u Evropu, a zatim u Abu Dabi.

Sandra Jovićević

foto: ©SOLAR IMPULSE | ANNA PIZZOLANTE | REZO.CH​