Sokobanja – najbrže rastuća turistička destinacija u zemlji

Turizam

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić prisustvovao je ovonedeljnom otvaranju letnje pozornice „Vrelo“ u Sokobanji, u koju je uloženo 173 miliona dinara.

Foto: Wikipedia

Ljajić je u obraćanju novinarima rekao da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija za taj projekat izdvojilo 65,5 miliona dinara, dok ostatak čine sredstva Opštine Sokobanja.

On je izrazio uverenje da će pozornica upotpuniti turističku ponudu i kulturni sadržaj ovog mesta, navodeći da je jedna od najvećih u zemlji, sa dve scene – većom od 1.500 mesta, manjom od 600 sedećih i 3.000 stajaćih mesta.

Na realizaciji letnje pozornice, kako je podsetio, radilo se tri godine jer su postojali mnogi problemi formalno-pravne i finansijske prirode, a na kraju i sa pandemijom koronavirusa.

Sokobanja je u junu bila na prvom mestu po broju dolazaka i ostvarenih 84.000 noćenja, dok je u julu na drugoj poziciji, posle Vrnjačke Banje, precizirao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Vrnjačka Banja je u julu ostvarila 138.000 noćenja, a Sokobanja 116.000, što je rast od 25 odsto u broju noćenja u toj banji u odnosu na jul prošle godine.

Sokobanja je i prva po broju iskorišćenih vaučera, a beleži i prosečno pet noćenja, što je dvostruko više od proseka u zemlji, ukazao je potpredsednik Vlade i podvukao da je ova banja najbrže rastuća destinacija u zemlji.

On je poručio da će država nastaviti da ulaže u infrastrukturu u toj banji, jer trenutni broj turista ne može da prati postojeća infrastruktura, najavivši otvaranje jednog luksuznog hotela u oktobru.

Predsednik Turističke organizacije Sokobanja Ljubiša Milenković ocenio je da je letnja pozornica “Vrelo” od neprocenjive važnosti za tu banju, i objasnio da joj je jedan takav objekat bio potreban kako bi održali trend rasta dolazaka turista.

Pozornica je pogodna za održavanje najkomplikovanijih muzičkih događaja i uređena je po svim evropskim standardima, naveo je on i dodao da su već potpisani ugovori sa „Birfestom“ o održavanju muzičkog događaja i sa „Sinepleksom“ o organizovanju bioskopskih projekcija.

Prema njegovim rečima, trenutno u Sokobanji boravi 15.000 gostiju, dok za vikend taj broj dostiže i 20.000, što je tri puta više nego što banja ima stanovnika.

Smeštajni kapaciteti u ovoj banji su do novembra bukirani zahvaljajući dobroj turističkoj ponudi, vaučerima i promociji koju radimo sa Turističkom organizacijom Srbije, zaključio je Milenković.

Izvor: Vlada Srbije