Softver „PetroMod“ za istraživanje nafte i gasa za NIS

Srbija

nis

„Naftna industrija Srbije“ izdala je saopštenje u kojem se navodi da je u okviru programa za tehnološki razvoj procesa za istraživanje nafte i gasa otpočela proces nabavke softvera koji će unaprediti istraživanje nafte i gasa u Panonskom basenu.

Softver „PetroMod“ biće nabavljen od kompanije „Schlumberger“, a vrednost investicije iznosi preko pola miliona evra. Ovo je vrhunski softver za numeričko modelovanje basena, a prvu komercijalnu primenu na Balkanskom poluostrvu imaće u Naučno tehnološkom centru NIS-a navodi se u saopštenju ove kompanije.

Rukovodilac službe regionalne geologije u Naučno-tehnološkom centru NIS-a gospodin dr Ivan Dulić izjavio je da ovaj projekat predstavlja strateški projekat prvog reda koji će rezultate naftno-geoloških istraživanja učiniti uspešnijim i efikasno će obezbediti povećanje resursne baze kompanije.

Softver „PetroMod“ nabavljen je u okviru projekta „Studija regionalnog geološkog modela i ocena perspektivnosti na naftu i gas Panonskog basena“ čiji je cilj da se na osnovu istraživanja, analize i interpretacije prikupljenih geoloških podataka obavi modelovanje Panonskog basena i izaberu najpovoljniji regioni za naftno-geološko istraživanje. U planu je da realizacija ovog projekta traje dve godine.

Sandra Jovićević

foto: nis.eu