Softver „Katastar napuštenih kopova na teritoriji AP Vojvodina“ izrađen pre roka

Srbija

psemr

U Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine održana je prezentacija softvera „Katastar napuštenih kopova na teritoriji AP Vojvodine“ 19. marta 2015. godine.

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine gospodin Nenad Stanković istakao je da su za izradu ovog projekta korišćene najsavremenije metode i zahvalio se Rudarsko-geološkom fakultetu iz Beograda na kvalitetno izrađenom softveru.

Prodekan za finansije Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu gospodin Radule Tošović izjavio je da je softver izrađen tako da se može nadograditi, odnosno mogu biti prikazani i podaci iz oblasti zaštite životne sredine, hidrologije, urbanizma itd.

Predstavnik Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda gospođa Ranka Stanković u okviru prezentacije softvera „Katastar napuštenih kopova na teritoriji AP Vojvodina“ istakla je da je sa realizacijom ovog softvera započeto u oktobru prošle godine. Ona je ukazala na to da je izrada katastra neophodna zbog izrade novog Zakona o rudarskim i geološkim istraživanjima, ali i zbog toga što je predviđeno da se do 2020. godine izvrši rekultivacija svih rudnika u zaštićenim područjima. Prema njenim rečima, utvrđeno je 997 degradiranih površina, a izrađena je i interaktivna mapa koja će biti dostupna na internetu.

Podsetimo, ugovor za izradu „Katastra napuštenih kopova na teritoriji AP Vojvodina“ potpisan je početkom oktobra 2014. godine između tadašnjeg pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine gospođe Nataše Pavićević Bajić i dekana Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Rok za njegovu izradu bio je 1. april 2015. godine, a vrednost projekta je 8 miliona dinara.

Sandra Jovićević

foto: psemr.vojvodina.gov.rs