Smrtonosni misteriozni viris iz Kine prerasta u međunarodnu opasnost

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Ljudi sa zaštitnim maskama za lice su postali uobičajen prizor u Kini. Međutim, razlog za to nije isti kao kod nas.

Foto-ilustracija: Unsplash (Liam Burnett Blue)

Kinezi se (ovog puta) ne pribojavaju posledica zagađenja vazduha na njihovo zdravlje, već misterioznog koronavirusa koji je na teritoriji te azijske zemlje tokom januara odneo već šest života.

Ukupno 291 osoba je trenutno zaražena, a bolest je izašla iz kineskih granica i izolovani slučajevi su otkriveni i u Japanu i na Tajlandu.

Koronavirusi predstavljaju grupu virusa-izazivača infekcije disajnih organa. Mogu da se manifestuju kao obična prehlada, ali pojedine vrste imaju i smrtni ishod. Njihovo ime potiče od latinske reči za krunu ili oreol, corona, zato što izgled virusa ispod mikroskopa podseća na te objekte.

Novootkriveni virus je sedmi koronavirus koji napada ljudsku vrstu.

Njegovo poreklo se vezuje za pijace u gradu Vuhan u centralnoj Kini, a virus je na pacijente prešao sa životinja. Na tamošnjim tržnicama se prodaje različito meso, kao i žive jedinke – od živine preko morskih stvorenja, slepih miševa i zečeva do zmija.

Dodatni strah uliva potvrda vladinog stručnjaka Žonga Nanšana da se bolest prenosi s čoveka na čoveka. Glavna briga kod oboljenja pluća je to što kašalj i kijanje omogućavaju njihovo brzo širenje. Pored toga, simptomi zaraženosti novim virusom su i otežano disanje i malaksalost.

Prema procenama Gradske zdravstvene komisije u Vuhanu, među obolelima se nalazi i 15 medicinskih radnika.

Foto-ilustracija: Pixabay

S obzirom na to da Kinezima predstoji sezona putovanja zbog Lunarne nove godine, na aerodromima vladaju pojačane biosigurnosne mere i preduzimaju se posebne provere poput merenja temperature putnika. Među zemljama koje su poštrile kontrolu se nalaze Australija, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Kineska vlada procenjuje da će u narednom periodu broj pojedinačnih putovanja iznositi i više od 3 milijarde, ali su mnogi korisnici društvenih mreža najavili da će praznike usled novonastale situacije ipak provesti u svojim kućama, pa će taj broj potencijalno biti nešto niži.

Ministar zdravlja Republike Srbije Zlatibor Lončar je rekao da kod nas nema mesta za paniku, ali je uprkos tome najavio ozbiljniji nadzor na graničnim prelazima. Dodao je da su nadležni organi u kontaktu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i da im za sada nisu dostavljene nikakve bitnije preporuke kao što je zabrana putovanja. On je, međutim, apelovao na građane da, bez preke potrebe, ne odlaze u područja ugrožena područja.

Odbor za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije održaće sutra sastanak zbog epidemije koronavirusa.

Jelena Kozbašić