Smanjuju se zalihe hrane zbog klimatskih promena

Foto-ilustracija: Unsplash (Brooke Lark)

Prema merenjima, 21 – 37 odsto ukupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte nastalih ljudskim aktivnostima dolazi od proizvodnje, prevoza, obrade i distribucije hrane.

Dva izveštaja Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC-a) objašnjavaju povezanost klimatskih promena i poljoprivrede, kao i uticaj klimatskih promena na okeane i ledene ploče. Izveštaji su predstavljeni zastupnicima odbora za okolinu, razvoj i ribarstvo prošle srede, 6. novembra.

Proizvodnja i manje zalihe hrane

„Klimatske promene pogoršavaju kvalitet zemljišta, što štetno utiče na infrastrukturu i život ljudi“, objašnjava profesor Džim Skea. „Bolje očuvanje zemljišta pomaže u borbi protiv klimatskih promena, no ono ne može biti jedina aktivnost koja se preduzima.“

„Prehrambeni sistem odgovoran je za između petine i trećine emisija gasova sa efektom staklene bašte koje uzrokuju ljudi, a zbog klimatskih promena smanjeni su usevi pšenice i kukuruza“, ističe dr Žan Fransoa Susan i upozorava da će se zalihe hrane dodatno smanjiti zbog češćih i jačih ekstremnih vremenskih uslova.

Topljenje leda, podizanje nivoa mora

Podizanje nivoa mora se ubrzava, najviše zbog bržeg topljenja Grenlanda i Antarktika, tvrde naučnici. Ako se situacija ne promeni, nivo mora će porasti oko pet metara do 2030, upozorava profesor Hans Oto Portner. Osim toga, u sve toplijim okeanima ima manje kiseonika i

Foto-ilustracija: Unsplash (Brooke Lark)

hranjivih materija za morski svet, čime se ugrožavaju zajednice koje zavise od morske hrane. „Za smanjenje uticaja klimatskih promena svako otopljenje je važno, svaka godina je važna, svaki odabir je važan, a najvažnije su politička i društvena volja”, smatra Portner.

Izveštaji IPCC-a

Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPCC) je telo Ujedinjenih nacija koje se bavi procenom naučnih saznanja vezanih za klimatske promene. U avgustu 2019, IPCC je predstavio izveštaj o klimatskim promenama i zemljištu, a u septembru „Poseban izveštaj o okeanima i kriosferi u promenjivoj klimi“. Navedeni izveštaji sadrže najnovija naučna saznanja koje služe kao priprema za Konferenciju UN-a o klimatskim promenama (COP25) u Madridu u decembru ove godine.

Izvor: Ekovjesnik